W organizmie dojrzałych kobiet zachodzi wiele zmian – chodzi między innymi o menopauzę. Wiele Pań boryka się w tym czasie z nadprogramowymi kilogramami, słabymi kośćmi, brakiem energii i ciągłym zmęczeniem. Jakie składniki odżywcze powinna zawierać dieta dojrzałej kobiety? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Zacznijmy od ćwiczeń
Jak to mówią – w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest w tym sporo prawdy. Każdy z nas do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odrobiny ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Aby zachować równowagę psychiczną, ćwiczenia są niezbędne.
Co może ćwiczyć dojrzała kobieta? Polecamy spacery, aerobik, nordic walking, jogę, a dla kobiet kochających taniec zajęcia salsy lub bachaty. Jest wiosna, robi się coraz cieplej, więc możesz też skorzystać z siłowni pod chmurką. Już po krótkim czasie zauważysz, jak pozytywnie ruch wpływa na Twoją witalność i psychikę. Spróbuj, najtrudniej zacząć.
Odpowiednia dieta
To, co jemy, wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu. W jakie składniki odżywcze powinna być bogata dieta, abyśmy czuły się pełne sił?
- Białko
Białka są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowią ok. 20% całej masy ciała. Jaką pełnią rolę w naszym organizmie? Są głównym budulcem odbudowującym stare komórki. Pełnią również rolę transportową podczas usuwania toksyn z organizmu, przyspieszają gojenie się ran. Dodatkowo odpowiadają na za prawidłowy bilans wodny.
Aminokwasy, które stanowią podstawę białek, biorą udział w biosyntezie ciał odpornościowych, dzięki czemu chronią nasz organizm przed różnymi infekcjami. Jego niedobór może powodować osłabienie, apatię, uszkodzić wątrobę i spowodować różnego rodzaju zmiany skórne.
Najwięcej białka znajdziemy w:
- produktach mięsnych,
- wędlinach,
- jajach,
- rybach.
- Wapń
Z wiekiem nasze kości stają się coraz słabsze, dlatego tak ważne jest dostarczanie organizmowi wapnia, aby zachować witalność i mocne kości. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów, a w okresie menopauzy kobiety często borykają się z jego niedoborem. Wapń bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi. To niezbędny pierwiastek, który odpowiada za zachowanie równowagi wewnętrznej organizmu.
W jakich produktach go znajdziemy?
- kapusta,
- natka pietruszki,
- brokuły,
- brukselka,
- ser żółty,
- jarmuż.
- Antyoksydanty
Antyoksydanty to podstawa w diecie dojrzałej kobiety, ponieważ spowalniają proces starzenia się organizmu. Antyoksydanty to związki chemiczne odpowiedzialne za ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym. Dieta bogata w nie wzmacnia naszą odporność. Ich regularne przyjmowanie pozwoli nam zachować młody wygląd na długie lata. Dzięki nim nasze włosy, skóra i paznokcie są w dobrej kondycji. Przeciwdziałają również chorobom nowotworowym.
Najmocniejsze antyoksydanty to:
- kwasy boseweliowe – zawarte są w indyjskiej roślinie, która świetnie wpływa na stan chrząstki stawowej,
- astaksantyna – silny antyutleniacz, znajdujący się w algach morskich,
- resweratlor – bardzo silny przeciwutleniacz, który znajdziesz m.in. w czarnych porzeczkach,
- kurkumina – główny składnik kurkumy.
W jakich produktach znajdziemy najwięcej antyoksydantów?
- orzechy,
- gorzka czekolada,
- kawa,
- świeże warzywa i owoce,
- kakao.
- Produkty bogate w:
- witaminę C
Witamina C pełni w organizmie rolę naturalnego przeciwutleniacza. Kwas askorbinowy przyspiesza gojenie się ran, spowalnia starzenie się skóry, obniża ciśnienie krwi i reguluje wytwarzanie kolagenu. Regularne przyjmowanie witaminy C powoduje, że zmarszczki później się pojawiają i są mniej widoczne. Najwięcej witaminy C znajdziemy w czarnych porzeczkach, natce pietruszki, papryce i cytrynie.
- witaminę A
Witamina A odpowiada głównie za proces widzenia, wzmacnia odporność, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Gdzie znajdziemy jej najwięcej? W mleku, maśle, dyni, szpinaku czy jajach. Jej właściwy poziom w organizmie jest bardzo ważny dla dojrzałych kobiet, które chcą zachować swoją witalność, ponieważ jej niedobory mogą skutkować zmianami skórnymi, łamliwością włosów i problemami ze spojówkami.
- witaminę D
Witamina D odpowiada za prawidłowe kształtowanie się kości oraz ich gęstość. Zapobiega też alergiom, nadciśnieniu czy chorobom serca. Źródłem witaminy D są jaja, produkty mleczne, sery pleśniowe i ryby morskie. Oczywiście jak najczęściej powinniśmy wystawiać się na słońce (nie zapominając o ochronie przeciwsłonecznej, filtr SPF 50 to podstawa!).
- Magnez
Magnez pozytywnie wpływa na układ nerwowy, ułatwia zasypianie, utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi i pomaga rozluźnić mięśnie. Najwięcej magnezu występuje w bananach, jabłkach, pomarańczach, produktach pełnoziarnistych, orzechach laskowych, pestkach dyni i migdałach.
Przeczytaj też: CZY SIWIENIU MOŻNA ZAPOBIEGAĆ DIETĄ?
Zdjęcie główne: cherryandbees/ adobestock.com
Zostaw komentarz